Op vakantie in Nederland

De zomer van 2020 wordt anders dan anders. Naast ontspanning en plezier moeten we oog blijven houden voor onze gezondheid. Voor iedereen in Nederland geldt: blijf je aan de basisregels houden. En gebruik het OV alleen als het strikt noodzakelijk is. Plan uw vakantie, als het kan, buiten de schoolvakanties.

Reizen binnen Nederland

Mag ik in Nederland op vakantie? Kan ik al boeken?

Het is mogelijk om op vakantie te gaan in Nederland en daarvoor te boeken. Ook op vakantie moeten de RIVM-richtlijnen opgevolgd worden. Was dus vaak uw handen, hoest in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings zijn open.

Mag ik overal in Nederland naartoe?

Er zijn geen beperkingen binnen Nederland om te reizen. Het is wel belangrijk om drukte te vermijden, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor uw bestemming. Denk ook eens aan andere regio’s of steden in plaats van de grote toeristische trekpleisters.

Mag ik met het openbaar vervoer reizen naar mijn vakantiebestemming in Nederland?

Het OV in Nederland is alleen voor noodzakelijke reizen. Vakantie is geen noodzakelijke reis. Ga daarom altijd eerst na of er echt geen andere reismogelijkheden zijn.

Ik wil graag een daguitstapje maken. Mag ik met het openbaar vervoer reizen?

Het OV is nog steeds alleen voor noodzakelijke reizen. Een uitje is geen noodzakelijke reis. Ga daarom altijd eerst na of er echt geen andere reismogelijkheden zijn. Of kies eens voor een dierentuin of museum in de buurt, en ga op de fiets.

Moet ik een niet-medisch mondkapje dragen als ik naar de Waddeneilanden wil reizen?

Ja, op de veerboten naar de Waddeneilanden is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Zijn hotels, vakantieparken en campings open?

Ja. Op locaties, zoals vakantieparken, geldt dat maatregelen genomen moeten worden om mensen in staat te stellen te voldoen aan de RIVM-richtlijnen.
Als dit niet gebeurt, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen in vakantie- en recreatieparken zijn open.

Is het mogelijk om met meerdere gezinnen gebruik te maken van een vakantiehuis in Nederland?

In overdekte locaties en in gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen. Zij moeten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Behalve mensen die tot een huishouden behoren.

Kan ik gebruik maken van alle faciliteiten van een hotel/camping/vakantiepark in Nederland?

Ook op vakantie is het belangrijk om de RIVM-richtlijnen op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten. Hotels, campings en vakantieparken nemen maatregelen.

  • Zwembad: binnen- en buitenzwembaden mogen open. Elke accommodatie maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.
  • Restaurant: cafés en restaurants mogen weer open. Er gelden een aantal regels die ook van toepassing zijn op horeca op campings en vakantieparken. Zo moet er vooraf gereserveerd worden, bent u verplicht plaats te nemen aan een tafel, wordt u gevraagd of u verkouden bent of koorts heeft en houdt u 1,5 meter afstand van mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen. Restaurants en cafés hebben mogelijk aanvullende (hygiëne)regels. Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.
  • Winkel: meestal zullen winkels gewoon open zijn. Zij hanteren vergelijkbare maatregelen als winkels buiten een vakantieaccommodatie.
  • Animatie, binnenspeeltuin etc: elke camping, vakantiepark of hotel maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/